Era Punk sau o carte la an despre curentul punk


ERA PUNK-editura Editrex 2003-Bucuresti

De la inceputurile sale si pana acum, punk-ul a fost intr-o perioada de evolutie.A exercitat un impact fulgerator asupra generatiilor de tineri, devenind astfel un stimulet pentru intreaga industrie muzicala(pe care o ataca).

 

Ioan Big este unul dintre putinii care au incercat sa faca o evolutie a punk-ului si a genurilor derivate din el.Nascut in 1968 in Campulung Moldovenesc si-a inceput cariera jurnalistica in 1988,in presa studenteasca.Este redactor la revistele de specialitate „Art&Roll”si”Musical Report”, insa muzica ramane principala sa pasiune.In ultimii ani s-a dedicat publicitatii.In 2001 a publicat prima sa carte:”Mitologii subiective:Eric Clapton”.
„Era Punk” este un titlu care necesita inca din incipit o incadrare temporara si spatiala, deoarece exista tendinta de a atribui denumirea de „punk” trupei Sex Pistols.Termenul devine cunoscut odata cu anul 1975, insa ca gen, el exista de mult mai mult timp, pe undeva pe la sfarsitul anilor ’60.In paginile acestei carti,autorul ne familiarizeaza cu termenul de „punk”,o istorie personala si o „mitologie subiectiva”,o reevaluare a importantei punk-ului ca vector de influenta asupra culturii underground,o analiza a radaciinilor genului,a ariei sale de acoperire si a adevaratiilor sai lideri.
Cele opt capitole ne prezinta imaginea revistei „Punk”.Malcolm McLaren,Blondie,Sex Pistols,The Ramones fiind cei care au deschis drumul, urmand cu epoca Nirvana,epoca Brit-Punk si ajungand pana la „finalul linistit”al sfarsitului de ani ’90 cu The Offspring si Green Day.
Autorul incearca sa faca o introducere in termenul de punk.Revolta si rebeliune,ireverenta fata de „upper middle class”,sfidare a conventiilor,iesire din tipare si standarde sociale sau emotionale,strigate fara jena in gura mare in fata oricui.
Urmeaza evolutia primelor trupe de punk din Statele Unite si Marea Britanie,The Ramones,respectiv Sex Pistols sau The Clash,precum si a altor nume.Aceasta evolutie a luat amploare,iar trupele mai sus mentionate au devenit idolii unei noi generatii de trupe, facand ca punk-rock-ul sa castige teren in fata altor genuri devenite o moda,cel mai bun exemplu fiind pop-ul.
Un capitol este dedicat brit-punkului sau punk-ul din Marea Britanie in care autorul ne face cunostinta cu pionerii acestui gen in Anglia:Sex Pistols(printre primi care au reusit sa fie banati oriunde isi faceau aparitia,sfidand chiar si jubileul reginei printr-un concert),The Clash(cu al lor political-punk),The Damned,The Stranglers,The Buzzcocks sau Joy Division.
„Legaturi primejdioase”cand la sfarsitul anilor ‚90 punk-ul incepe sa ia o intorsatura mai comerciala,spiritul a ramas doar in trupele de Hardcore din NY care mai pastrau ceva din rebeluinea punk-ului. Casele de discuri au inceput sa exploateze tot mai mult trupele de punk in vederea unui profit cat mai mare, ceea ce a avut ca rezultat aparitia unor trupe de punk doar prin prezenta numelui si a „reclamei”, dar care insa nu aveau nici o legatura cu mesajul transmis de trupele vechi.
„Piese de puzzle”,sau amintirile unor jurnalisti despre perioada punk-ului in Romania, este un capitol ce prezinta o sinteza a gandurilor imprimate de catre punk in viata acestor jurnalisti. Aceste ganduri prind contur in randurile cartii, emanand starea aceea de „punk” pe care autorii au trait-o de-a lungul vietii
Stari in care autorii acestor „puzzle-uri” ne povestesc despre intalniriile cu Blondie si Lou Reed viata de jurnalist la New York si cum era perceputa miscarea punk de dupa revolutie in Romania,aparitia primelor trupe in Timisoara,Craiova si Brasov si despre felul in care un curent muzical le-a schimbat intr-o oarecare masura viata.
Autorul ne propune o trecere in timp in ani 1970 si mergand pana in prezent spre a rezolva aceasta „necunoscuta”,nu vrea a se arata un atotstiutor in ceea ce priveste punk-ul tot ce vrea este sa arate adevarata fata a punk-ului,trecand peste sloganul „No Future”,creste,ace de siguranta cu alte cuvinte peste imagine.
„Era Punk”ramane peste toate o carte „la an”despre cultura punk ,ofera o vasta informatie biografica asupra unora dintre cele mai bune trupe de punk si informatii despre tot ce inseamna stilul de viata al punk-erilor de dupa revolutie in Romania altceva decat este servit acum la televizor si in general prin mass-media.
Dupa cum a spus si Ioan Big „Era Punk este dedicata nu numai iubitoriilor muzicii ci tuturor mintilor deschise pentru care spiritul rock este sau poate fi un suport,mijloc sau tel in a-si indeplini visurile si aspiratiile…”.
Inchei cu un citat din Eugen Istudor :”Pana la cartea lui Big nu am stiut ce-i cu punk-ul asta si de ce ar trebui sa-i caut eu in coarne.As fi murit prost.Dar nu e cimitirul plin?…Face bine cartea lui Big,cand pierzi trenul.Am trait o data cu punk-ul si nici nu am stiut.Death or glory?A body.”

review: Mircea

erapunk.jpg

Reclame

Un gând despre „Era Punk sau o carte la an despre curentul punk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s